Studie over de stabiliteit van ladders

Het Canadese Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail (IRSST) voerde een studie uit over de stabiliteit van ladders. Vallen van hoogte is nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van ernstige ongevallen.
Onderwerpen:
©:
preventFocus 10/2020
Laatste wijziging:

Upgrade jouw formule

Deze tekst is momenteel niet toegankelijk binnen jouw abonnements formule.

Hellingshoek

Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de stabiliteit van de ladder, is de hellingshoek. Een correcte hellingshoek voorkomt dat de voet van de ladder gaat schuiven of dat de ladder achterover kantelt. De ideale hoek om te voorkomen dat de voet wegglijdt, is ongeveer 75°, maar een grote hoek verhoogt dan weer het risico dat de ladder omvalt.
Het doel van de studie bestond erin de stabiliteitsgrenzen vast te leggen bij het gebruik van draagbare ladders en trapladders. De stabiliteitsgrenzen werden bepaald afhankelijk van het soort oppervlak waarop de voet van de ladder rust en waartegen de bovenkant leunt, en van de hoogte van de werknemer op de ladder, en dit voor hellingshoeken tussen 70,5° en 75,5° en voor verschillende posities van de proefpersoon. De tests vonden plaats in een laboratorium.
 

Tests

Voor de tests gebruikten de onderzoekers twee ladders van 7,3 m (een aluminium ladder en een ladder in glasvezel) en twee trapladders van 3,6 m en 1,8 m hoog (beide van aluminium). Twee proefpersonen met een verschillende lengte en een verschillend gewicht namen deel aan de tests. Tijdens de proefneming werd hun gewicht aangepast door middel van een verzwaarde jas en riem. De krachten werden gemeten aan de hand van krachtplatformen en geregistreerd met behulp van data-acquisitiesoftware.
Voorafgaande tests op verschillende steunvlakken hebben gevaarlijke situaties aan het licht gebracht: aan de voet van de ladder zorgen tegels voor een onveilige situatie, aan de bovenkant is dat een stalen oppervlak. In totaal hebben de onderzoekers iets meer dan 300 stabiliteitstesten uitgevoerd.
De proefpersonen voerden voor elke test een reeks bewegingen uit:
- startpositie: rechtopstaand, in rust;
- P1: naar achteren leunend, armen gestrekt;
- P2: opzij leunend, hand op de laddersport;
- P3: omgedraaid, zich met één hand vasthoudend, gestrekte arm indien mogelijk.

Hellingshoek en beklimmingstechniek

Wanneer een werknemer een ladder met een hellingshoek van 72,5° en 75° beklimt (met zijn bekken loodrecht op de ladder), dan bestaat het risico dat de ladder achterover kantelt. Dat risico kan worden beperkt of zelfs vermeden door het toepassen van een aangepaste techniek, waarbij de werknemer de eerste sporten van de ladder beklimt met zijn bekken schuin ten opzichte van de ladder (zie kader). Een goede opleiding is noodzakelijk om een ladder op de juiste manier te gebruiken en te beklimmen.
 

Vergelijking van verschillende beklimmingstechnieken

De onderzoekers vergeleken twee verschillende beklimmingstechnieken: beklimming van de ladder met het bekken van de proefpersoon loodrecht op de ladder en beklimming waarbij de proefpersoon zijn bekken zijwaarts ten opzichte van de ladder positioneert om de eerste sporten te beklimmen. , en afbeelding 2 voor de tweede sport. Wanneer de proefpersoon de eerste sporten van de ladder beklimt met het bekken zijdelings gepositioneerd, bevindt het zwaartepunt van de proefpersoon zich dichter bij de ladder, wat de stabiliteit verhoogt.

Afbeelding 1

Eerste sport van de ladder

a: beklimming van de ladder met het bekken van de proefpersoon loodrecht op de ladder

b: beklimming van de ladder met het bekken van de proefpersoon zijwaarts ten opzichte van de ladder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tweede sport van de ladder

a: beklimming van de ladder met het bekken van de proefpersoon loodrecht op de ladder

b: beklimming van de ladder met het bekken van de proefpersoon zijwaarts ten opzichte van de ladder

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bron: Critères de stabilité des échelles et escabeaux, R-1113, Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail, octobre 2020.

Gewicht van de ladder

Het materiaal van de ladder heeft ook een invloed op het risico op instabiliteit: een zwaardere ladder (zoals een ladder in glasvezel) verhoogt de stabiliteit. Men moet echter ook rekening houden met de bijkomende vereisten voor de plaatsing en hantering van zwaardere ladders. Een lichtere ladder (bv. een eendelige ladder van 2,4 m) heeft tot de 4e of 5e sport een verhoogd risico op instabiliteit, afhankelijk van de hellingshoek, zelfs bij een laag gewicht van de werknemer (50 kg).

Lengte en gewicht van de werknemer

Hoe zwaarder de werknemer, hoe groter het risico op instabiliteit op de hogere sporten (5e of 6e sport, afhankelijk van de positie).
De lengte van de werknemer heeft ook een invloed op het risico op stabiliteitsverlies: hoe groter de werknemer, hoe hoger het risico op instabiliteit. Deze parameter is echter minder doorslaggevend dan het gewicht van de werknemer.

Hoogte van de ladder

Lage, zeer lichte trapladders met een smalle voet houden een hoog risico op instabiliteit in, zelfs wanneer ze gebruikt worden door een lichte en kleine werknemer. Ze moeten met kennis van zaken gebruikt worden. Het is aangeraden de werknemers eraan te herinneren dat een val, zelfs van beperkte hoogte, tot ernstige letsels en arbeidsongeschiktheid kan leiden.
 

 

Please subscribe to plan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.