Preventiecultuur verwijst naar de gedeelde waarden, overtuigingen en gewoonten binnen een organisatie. Door het versterken van de preventiecultuur kan een organisatie welzijn op het werk duurzaam verbeteren.
Ergonomie streeft ernaar het werk aan te passen aan de mens en zo te zorgen voor meer welzijn en efficiëntie.
Werk kan gepaard gaan met psychosociale risico's en leiden tot gevolgen zoals stress, burn-out, pesterijen en alcohol- en drugsmisbruik met vaak frequent of langdurig ziekteverzuim.

Het planmatig aanpakken van veiligheid en gezondheid op het werk is een efficiënte manier om ongevallen en gezondsheidsproblemen terug te dringen. Het opzetten van zorgsystemen, zoals ISO 45001, maakt een systematisch, dynamisch risicobeheer mogelijk.
De interne dienst voor preventie en bescherming op het werk staat de werkgever, de hiërarchische lijn en de werknemers bij tijdens het uitwerken, plannen, uitvoeren en evalueren van een welzijnsbeleid.
Er gelden specifieke regels voor de coördinatie van de veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. De aanstelling van een veiligheidscoördinator is essentieel.